Normal_beroerte_hersenen

Familieleden van mensen die een ernstige vorm van een hersenbloeding hebben gehad moeten zich laten onderzoeken, omdat ze ze een sterk verhoogd risico lopen om zelf ook getroffen te worden door een hersenbloeding. Dat zeggen onderzoekers van het UMC Utrecht. Het gaat om de de zogeheten subarachnoïdale bloeding (SAB) die vaak op relatief jonge leeftijd voorkomt, zo meldt Skipr.

Mensen met twee of meer naaste familieleden die op jongere leeftijd een SAB hebben gehad, lopen een sterk verhoogd risico dit zelf ook te krijgen, stellen de onderzoekers. Zij publiceerden hun studie woensdag in het medische tijdschrift The Lancet Neurology. In Nederland worden gemiddeld  1500 mensen per jaar getroffen door een SAB. De helft van hen is jonger dan vijftig jaar oud en ongeveer een derde overlijdt binnen enkele uren na een SAB.

Een hersenbloeding kan ontstaan door een aneurysma in de schedel. Dit is een ballonvormige uitstulping aan de slagaders. Wanneer een aneurysma barst ontstaat er een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen. Aneurysma's kunnen worden opgespoord met behulp van een MRI-scan. Door een speciale behandeling van de aneurysma kunnen artsen voorkomen dat deze barst.

© Nationale Zorggids