Normal_images__1_

Er is een verhoogd risico op bloedstolsels bij patiënten met een bloedvergiftiging. Deze patiënten hebben een twee keer zo grote kans op een stolsel in het hart of in de hersenen dan ziekenhuispatiënten zonder bloedvergiftiging. De eerste dertig dagen na de infectie zijn het gevaarlijkst. Dit meldt NU.nl. 

Tot deze conclusies kwamen Deense onderzoekers van onder andere de Universiteit van Aarhus en het Aalborg Universitair Medisch Centrum. Voor het onderzoek werden 4000 mensen die leden aan bloedvergiftiging tijdens hun ziekenhuisopname in de gaten gehouden. 
 
Infecties kunnen leiden tot bloedvergiftiging. De onderzoekers vonden dan ook dat in de eerste dertig dagen na de infectie de kans op het vormen van een bloedstolsel het grootste was. Patiënten met bloedvergiftiging hadden 3,6 procent risico op een stolsel. Andere ziekenhuispatiënten hebben daartegenover maar 1,7 procent kans en de algemene bevolking maar 0,2 procent. 
 
Waarom de meeste stolsels plaatsvinden in het hart of in de hersenen hebben de onderzoekers nog niet verklaard. Ook is nog onbekend hoe bloedvergiftiging in verband staat met het vormen van stolsels. Mogelijk vraagt een infectie meer van het hart- en de bloedvaten waardoor stolsels ontstaan.
 
© Nationale Zorggids