Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_handschoenen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de KEM Kliniek in Renswoude een bevel gegeven om zijn operatiekamer (OK) gesloten te houden en geen operaties te verrichten totdat er, naar het oordeel van de inspectie, sprake is van verantwoorde zorg.

De KEM Kliniek voor plastische chirurgie werd in november al onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van zes maanden. In het verscherpt toezicht heeft de inspectie aangegeven dat de KEM Kliniek op de OK aan bepaalde eisen moet voldoen. De bestuurder heeft de inspectie toegezegd de OK te sluiten en pas weer ingrepen te laten verrichten in de OK als deze voldoet aan de randvoorwaarden van verantwoorde zorg.

Tijdens een onaangekondigd bezoek op 18 december 2014 bleek dat er ingrepen werden verricht in de kliniek. Daarnaast kon er geen luchtbeheersplan worden overhandigd en was er geen risicoanalyse aanwezig die de laserveiligheid kon garanderen. De inspectie is van oordeel dat een acuut risico aanwezig is voor de patiëntveiligheid en heeft daarom een bevel gegeven. De minister heeft inmiddels besloten dit bevel te verlengen.

© Nationale Zorggids