Normal_knalvuurwerk

Het aantal ziekenhuisopnames door zwaar en illegaal knalvuurwerk is in tien jaar tijd niet zo hoog geweest. Ook is er de afgelopen jaarwisseling meer letsel ontstaan door zwaar en illegaal knalvuurwerk. Het kabinet werkt daarom - zowel nationaal als internationaal – verder aan maatregelen. Dat blijkt uit een brief die minister Blok van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het algeheel beeld van de jaarwisseling 2014-2015.

Op 31 december 2014 en 1 januari 2015 zijn 574 slachtoffers van een vuurwerkongeval op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld. Ten opzichte van een jaar eerder is dit een daling van achttien procent. Maar het aandeel ziekenhuisopnames is in tien jaar tijd niet zo hoog geweest: 26 procent van de bezoekers van de spoedeisende hulp werd opgenomen in het ziekenhuis.

De aanpak van zwaar en illegaal vuurwerk is volgens de rijksoverheid een kwestie van lange adem, die ook een Europese inzet vergt en waarbij internationale afspraken nodig zijn. Om de import van niet-consumentenvuurwerk in Nederland te reguleren, wordt op dit moment gewerkt aan een vergunningsstelsel. Daarin komt een gedragscode, die de vuurwerkbranche vanaf de import tot aan de verkoop verantwoordelijk maakt voor de veiligheid en legaliteit van vuurwerk. De verwachting is dat hierdoor minder illegaal vuurwerk beschikbaar komt en minder zwaar professioneel vuurwerk in verkeerde handen komt.

De jaarwisseling van 2014-2015 is, ondanks de stijging van het aantal ziekenhuisopnames, volgens de Rijksoverheid verder relatief rustig verlopen als het gaat om overlast en incidenten. Dit is onder meer te danken aan de verkorte afsteektijden voor vuurwerk en een verdubbeling van de inzet van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de controle op import van illegaal vuurwerk via de post.

© Nationale Zorggids