Normal_gender

Omdat er in de gezondheidszorg geen rekening wordt gehouden met de verschillen tussen mannen en vrouwen, worden verkeerde diagnoses gesteld en verkeerde behandelingen gegeven. Daarom moet er meer onderzoek komen naar de verschillen. Daarvoor pleit de Alliantie Gender en Gezondheid, meldt RTL Nieuws. 

De verkeerde diagnoses en behandelingen hebben weer tot gevolg dat de zorgkosten onnodig hoog zijn. Voor vrouwen zijn de ziektekosten veel hoger. Ook hebben vrouwen een grotere kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. De zorg zou te veel op mannen gericht zijn, aldus de Alliantie Gender en Gezondheid.

De Alliantie biedt daarom aan minister Schippers van Volksgezondheid een rapport aan. Daarin concludeert het onder andere dat vrouwen meer medicijnen gebruiken, sneller sterven na een beroerte en vaker ziek of arbeidsongeschikt zijn. Daarnaast zijn er meer vrouwen psychisch ongezond en sterven er jaarlijks meer vrouwen aan hart- en vaatziekten. Ook worden vrouwen vaker opgenomen in ziekenhuizen; in de telling is al rekening gehouden met zwangerschap, bevalling, en het kraambed.

Mannen daarentegen hebben vaker last van migraine en andere ernstige hoofdpijn. Daarnaast kampen mannen meer met alcoholmisbruik, drugsgebruik en hebben meer mannen ADHD. 

© Nationale Zorggids