Normal_scabies-burrow_schurft_huid_wiki_-c_

Bij twee vluchtelingen in een sporthal in Swalmen is schurft geconstateerd. De twee asielzoekers behoren tot een groep van 162 mensen die uit Eritrea komen. Dat meldt De Limburger. 

De GGD-Noord en Midden-Limburg hebben vrijwilligers inmiddels ingelicht en gewaarschuwd voor de ziekte bij de twee vluchtelingen. Voor de vrijwilligers is er echter weinig kans op besmetting. "Maar we willen gewoon eerlijk zijn tegen vrijwilligers en medewerkers. Wie bijvoorbeeld helpt tijdens de Venloop heeft evenveel kans om zo'n infectieziekte op te lopen als de vrijwilligers die straks bij de vluchtelingen in de Reuverse sporthal gaan werken”, aldus de GGD.

Symptomen van schurft treden twee tot zes weken na besmetting op. De voornaamste klacht is jeuk, wat wordt veroorzaakt door de schurftmijt die eitjes legt in de hoornlaag van de huid. Uit de eitjes komen kleine mijtjes die stoffen uitscheiden die hevige jeuk veroorzaken. Rode huiduitslag, een schilferende huis en blaasjes kunnen het gevolg zijn. De schurftmijt wordt overgebracht door direct huidcontact. Schurft is goed te behandelen met zalf of pillen.  

© Nationale Zorggids