Normal_longen_radiologie_zorg_personeel_isabella_003

De Brabantse gemeente Rucphen telt gemiddeld de meeste mensen met longkanker. In negen van de tien gevallen wordt deze vorm van kanker veroorzaakt door roken. Rucphen heeft relatief veel rokers, blijkt uit cijfers van de GGD. Dit meldt RTL Nieuws.

In Rucphen wordt 26 procent van de kinderen blootgesteld aan sigarettenrook. Uit de cijfers van de GGD blijkt ook dat bijna één op de drie ouders er geen problemen mee heeft dat tieners onder de zestien jaar soms roken. Het lijkt erop dat bepaalde gemeenten niet worden bereikt door de landelijke campagnes. Daarom vragen het Trimbos-instituut en het Integraal Kankercentrum Nederland gemeenten om hun tabaksbeleid aan te passen.

Jaarlijks krijgen 116 per 100.000 mannen longkanker in de Brabantse gemeente. Bij de vrouwen is dat 81 per 100.000. De landelijke verschillen per gemeente zijn groot, vooral bij vrouwen. In de gemeenten Winsum en Bergambacht krijgen bijvoorbeeld gemiddeld tien op de 100.000 vrouwen longkanker. Landelijk ligt het gemiddelde op 43 per 100.000 vrouwen en 67 per 100.000 mannen die de ziekte krijgen.

©Nationale Zorggids