Normal_rss_entry-24642

Tijdens de jaarwisseling zijn wederom minder mensen op de spoedeisende hulp terecht gekomen. In totaal kwamen er tussen 31 december 0:00 uur en 1 januari 23:59 uur 482 gewonde mensen naar het ziekenhuis. Vorig jaar waren dat er nog 92 meer. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van VeiligheidNL en de NOS, meldt laatstgenoemde. 

Dit is het laagste aantal sinds 25 jaar. Ook de aard van de verwondingen is minder ernstig, concluderen VeiligheidNL en NOS. Vijftien procent van de gewonden moest worden opgenomen in het ziekenhuis, vorig jaar was dat 26 procent. Jongeren waren dit jaar relatief vaker slachtoffer: ruim de helft van de slachtoffers is jonger dan twintig jaar.

Knalvuurwerk is de veroorzaker van de meeste verwondingen. Tweederde van de verwondingen komt door de knallers. Vorig jaar was dat ongeveer vijftig procent. “Dat is opvallend", zegt Birgitte Blatter, onderzoeksmanager bij VeiligheidNL. "Van het legale vuurwerk bestaat namelijk maar tien procent uit knalwerk. Samen met de illegale explosieven zorgt dat dus voor de meeste verwondingen.”

Een derde van de slachtoffers had letsel aan handen of vingers. Eén hand is volledig geamputeerd en drie gedeeltelijk. Daar komt bij dat er 31 vingers verloren zijn gegaan.

Tegenover de daling van het aantal slachtoffers staat een stijging van het aantal mensen met een alcoholvergiftiging. 385 mensen kwamen op de spoedeisende hulp met te veel alcohol in het bloed: een stijging van 27 procent ten opzichte van de vorige jaarwisseling.

© Nationale Zorggids