Normal_bloed_prikken_

Ziekenhuizen en huisartsenpraktijken helpen het commerciële bedrijf Bloedwaardentest door voor hen bloedtests af te nemen. Patiënten kunnen bij dit bedrijf zonder verwijsbrief bloed laten prikken. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de testuitslagen van de bloedanalyses niet altijd kloppen, toelichtingen voor ongerustheid zorgen en claims worden overdreven. Dit meldt de Volkskrant. 

Drie redacteuren van de Volkskrant lieten hun bloed bij het bedrijf onderzoeken. Ter controle lieten ze hun bloed bekijken door onafhankelijke experts. Meer dan achthonderd prikpunten werken mee aan bloedafname voor Bloedwaardentest. Dit zijn prikpoli's in ziekenhuizen, maar ook afnamepunten van laboratoria die vaak in huisartsenpraktijken gevestigd zijn. Consumenten betalen zelf voor onderzoek en kunnen er terecht voor onder andere cholesterolmetingen, maar ook voor minder bekende tests als anti-ageing en martial arts.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is een tegenstander van dergelijke testen: “We willen dat er zinnig en zuinig met zorg wordt omgegaan. Maar de trend is niet tegen te houden. Dit is het gevolg van marktwerking. Consumenten willen alles weten. De vraag is of dat in hun belang is”, zegt een woordvoerder van de vereniging. De wetenschappelijke beroepsvereniging van klinisch chemici, de NVKC, wil opheldering van het laboratorium van de organisatie. De beroepsvereniging wil dat er wettelijke eisen worden gesteld aan de laboratoria en aan de klinische chemici die er werken. “Als daar ook maar iets verkeerd gaat heeft de testuitslag geen waarde en dat kan risico's voor de consument opleveren.”

Ook het Nederlandse Huisartsen Genootschap is huiverig voor ongericht onderzoek. Vorig jaar heeft de vereniging de persoonlijke gezondheidscheck gelanceerd als wetenschappelijk antwoord op de vele bestaande en onbetrouwbare tests. Een bloedtest wordt alleen mogelijk gemaakt voor patienten die een risico lopen.  

©Nationale Zorggids