Week 35: GHB-vergiftiging, misstanden jeugdzorg & pre-eclampsie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer misstanden bij Woodbrookers, baby in Emmeloord doodgebeten, zwangerschapsvergiftiging opsporen, NZa voor de rechter en GHB-vergiftiging peuter in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: misstanden bij Woodbrookers onthuld in ‘geheim’ onderzoeksrapport

In een geheim onderzoeksrapport over gesloten behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen bij Drachten staat dat er zorgwekkende incidenten hebben plaatsgevonden. Medewerkers houden jongeren in het gareel met pijnprikkels, behandelingen komen niet op gang en incidenten worden niet onderzocht.

Dinsdag: baby in Emmeloord doodgebeten door hond

Een hond heeft donderdag een baby in Emmeloord doodgebeten. Dat is gebleken uit onderzoek en sectie op het lichaam van het kindje, aldus de politie. De hond is donderdag al in beslag genomen. Er is nog niemand aangehouden.

Woensdag: Zwangerschapsvergiftiging vroegtijdig op te sporen met bloedtest

Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat een analyse van de DNA-structuur van de placenta kan vertellen welke vrouwen later in de zwangerschap een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging hebben. Met vroege opsporing kunnen ze preventieve medicatie voorgeschreven krijgen, waardoor het risico op ernstige pre-eclampsie sterk verkleint.

Donderdag: coalitie ‘Vertrouwen in de ggz’ sleept NZa voor de rechter

De Nederlandse Zorgautoriteit wordt door coalitie Vertrouwen in de ggz door de rechter gesleept. Volgens de coalitie bestaande uit psychologen, psychiaters, patiënten en burgerrechtenorganisaties wil de zorgtoezichthouder persoonlijke informatie van 800.000 ggz-patiënten verzamelen en zijn er zorgen over de herleidbaarheid ervan naar de individuele patiënt. Eind september gaat de rechtszaak van start. Lees hier waar de zaak precies over gaat.

Vrijdag: voorwaardelijke celstraffen geëist voor GHB-vergiftiging peuter

Een 23-jarige moeder en haar ex-partner stonden deze week voor de rechter vanwege een GHB-vergiftiging bij hun (stief)dochter. Het 2-jarige meisje belandde in mei 2022 in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat zij GHB had binnengekregen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) lieten ze hun drugsflesje rondslingeren, waardoor het kindje er makkelijk toegang toe had.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky