Nieuw kabinet krijgt alvast tien aanbevelingen voor ziekenhuiszorg

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft tien aanbevelingen opgesteld voor het volgende kabinet. De ziekenhuisvereniging vindt dat politieke partijen zorg hoog op hun verkiezingsprogramma moeten hebben staan. Dit meldt de NVZ. 

Demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft met veldpartijen in de zorg het Integraal Zorgakkoord ondertekend. Daarin staan de uitdagingen binnen de sector en hoe deze kunnen worden aangegaan. De NVZ zegt op het volgende kabinet te rekenen om deze uitdagingen aan te gaan en heeft daarom tien aanbevelingen voor de ziekenhuiszorg opgesteld, onder meer over de arbeidsmarkt, mededinging, spreiding en concentratie en acute zorg.

Arbeidsmarkt en Mededingingswet

De eerste aanbeveling van de NVZ is de aanpak van de arbeidsmarkt. De vereniging roept het volgende kabinet op om te investeren in zorgprofessionals en uitvoeringen te geven aan het SER-advies. In de meerjarenbegroting zou ruimte moeten worden opgenomen om de loonachterstand van zorgverleners in de middengroep in te halen.

Door de Mededingingswet aan te passen, kunnen de nu knellende regels buiten werking worden gesteld. Zorgorganisaties moeten hiermee de ruimte krijgen om plannen te maken voor de passende en toekomstbestendige zorg.

Zorg zo dicht mogelijk bij huis

Zorg moet zo dicht mogelijk bij de patiënt worden georganiseerd, waarbij de voorkeur is voor zorg thuis. En alleen in het ziekenhuis als het niet anders kan. Bij spreiding en concentratie moet wel rekening gehouden worden met het belang van het ziekenhuis en de ketenpartners. Daarop aansluitend moet acute zorg direct en dichtbij beschikbaar zijn en blijven. De regio’s hebben hulp nodig bij het beter organiseren van de acute zorg, bijvoorbeeld door niet meer in concurrentie in te kopen.

De NVZ gaat in de tien aanbevelingen ook in op gegevensuitwisseling, duurzaamheid in de zorg, passende zorg, preventie, dure geneesmiddelen en het financieel kader. Hier vind je de lijst van alle aanbevelingen van de vereniging.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky