Normal_steekmug_mug_insect

Volgens minister Schippers van Volksgezondheid is er nu nog geen reden om extra maatregelen te nemen voor sporters en supporters die voor de Olympische Spelen naar Brazilië reizen. Het Zuid-Amerikaanse land kamt sinds afgelopen zomer met een uitbraak van het zikavirus, dat onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is uitgeroepen tot noodsituatie. Volgens Schippers zijn de Spelen nog te ver weg om nu al maatregelen te nemen. Dit meldt Nu.nl.

Voor gezonde volwassenen is het zikavirus vervelend, maar niet zo gevaarlijk als voor zwangere vrouwen. Daarom gelden tijdens de Olympische Spelen die in augustus plaatsvinden vooralsnog geen extra maatregelen voor de sporters, staff en supporters. Wel wordt men aangeraden zich goed in te smeren met een insectenwerend middel. Dit advies geldt al veel langer voor bepaalde gebieden in Zuid-Amerika omdat muggen daar ook dengue (knokkelkoorts) kunnen overbrengen.

Zwangere vrouwen lopen het meeste gevaar voor besmetting met het zikavirus dat door muggen wordt overgedragen. Kinderen van besmette vrouwen kunnen mogelijk met een kleine schedel en onvolgroeide hersenen geboren worden. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden kunnen daarom beter niet naar de gebieden reizen waar het zikavirus heerst.

© Nationale Zorggids