Normal_holstein_cows_large_koeien_koe_veeteelt_wiki_-c_

Mede door de intensieve veeteelt in Brabant hebben Brabanders vaker longkanker dan mensen elders in het land. Oncologisch chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch ziekenhuis onderzocht hoeveel mensen in Nederland de afgelopen jaren kanker kregen en hoeveel mensen specifiek longkanker kregen. Brabanders blijken in vergelijking met de rest van Nederland niet vaker kanker te krijgen, maar wel longkanker. Dit meldt Omroep Brabant.

Volgens Van Bebber is de aansluiting met intensieve veeteelt en de ammoniakuitstoot of fijnstof wat daarbij vrijkomt nog niet één op één te koppelen, maar hij denkt dat er wel een duidelijke relatie bestaat. Om dit vast te stellen moet nader onderzoek gedaan worden.

De GGD ontkent het directe verband tussen de veeteelt en longkanker. “We hebben wel cijfers van het voorkomen van kanker. Ook specifiek van longkanker. Daaruit blijkt wel dat er in het afgelopen decennium in West-Brabant en de regio Hart voor Brabant een toename van het aantal sterfgevallen door longkanker is geweest”, zegt Renske Nijdam van de GGD. Maar dat is volgens haar in Zuidoost-Brabant niet het geval. De expert zijn het er wel over eens dat wonen in een gebied met veeteelt gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Maar dan gaat het volgens de GGD met name om luchtweginfecties.