Logo_vgz_zorgverzekering

Zorgverzekeraar VGZ laat de dokter meebeslissen bij de zorginkoop door nadrukkelijk op het oordeel van de arts te sturen. VGZ is van mening dat dokters de meeste kennis hebben over wat zinnige zorg is. Daarom wil de organisatie met hen samenwerken aan betere en betaalbare zorg. Dat meldt Skipr.

In het inkoopbeleid van 2017 zal VGZ zich concentreren op voorbeelden en werkwijzen ontwikkeld door dokters. Deze zogenoemde good practices moeten leiden tot zorg waarbij de patiënt centraal staat en verspilling en overbehandeling verleden tijd zijn. Zorgaanbieders die willen helpen in de ontwikkeling en die goede voorbeelden willen overnemen krijgen eerder meerjarige contracten, contracten voor meer VGZ-verzekerden of hogere tarieven per behandeling. “Die investering verdient zich straks namelijk dubbel en dwars terug. Door meer tijd te nemen voor het goede gesprek met de patiënt, ontstaat ruimte voor het nemen van weloverwogen besluiten. Als alle consequenties van wel en niet behandelen in beeld zijn, kiezen patiënten vaker voor niet of anders behandelen. Dat is minder belastend en leidt ook nog eens tot lagere kosten”, zegt VGZ-bestuurder Ab Klink.

VGZ doet samen met professionals in de zorg onderzoek naar bepaalde werkwijzen die kwaliteit en betaalbaarheid stimuleren. Daarvoor heeft de zorgverzekeraar in onder andere het Radboudumc, Bernhoven, Rivas en het Vincent van Gogh 'leertuinen' ingericht. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar verlaging van het aantal knie- en heupprotheses, verlaging van het aantal routinecontroles door cardiologen en lagere kosten voor spoedeisende hulp door samen te werken met huisartsenposten. VGZ wil methoden die meetbaar en bewezen goede en betaalbare zorg leveren verder verspreiden via de zorginkoop.

Verder wil VGZ de dialoog tussen zorgaanbieder en klant stimuleren om zo de zorg beter te laten aansluiten bij de wens van de klant. Zo is er bij Rivas in Gorinchem bijvoorbeeld met meer dan vijfhonderd ouderen en hun huisarts gesproken over hun wensen in hun laatste levensfase. “En ook in de andere leertuinen realiseren we meer tijd en aandacht voor de patiënt zelf, naast aandacht voor hun aandoening”, aldus Klink.

Op dit moment heeft VGZ 32 initiatieven in het vizier die eventueel kunnen leiden tot een vermindering van de zorgkosten in 2017. In de loop van 2016 worden enkele van deze initiatieven als extra stimulans genomineerd voor de nieuwe Zinnige Zorg Award van VGZ. Zorgaanbieders en patiëntenorganisaties kunnen ook voorbeelden insturen via het Zinnige Zorg Loket. Het loket is een samenwerking met zorgaanbieders en zorgt ervoor dat ideeën over zorg logischer, slimmer en eenvoudiger georganiseerd worden. Uiteindelijk kunnen ook deze ideeën als nieuwe werkwijze gebruikt worden in het zorginkoopbeleid van de zorgverzekeraar. 

©Nationale Zorggids