Normal_bezuinigen_geld_besparen

Het Amsterdams OLVG wil 11 miljoen euro besparen op overheadkosten. Met deze besparingen wil het financieel gezond blijven en meer ruimte creëren voor patiëntenzorg. Het ziekenhuis heeft te maken met een sterk toenemende zorgvraag, maar de kosten nemen toe en de banken beperken de financiële ruimte. Dat meldt Zorgvisie. 

Het ziekenhuis gaat bezuinigen op de niet-patiëntgebonden functies, materiële kosten en zet in op inkoopvoordeel. Er zullen zo'n 125 tot 150 niet-patiëntgebonden functies verdwijnen bij het OLVG. Dit hoopt het ziekenhuis te kunnen doen zonder gedwongen ontslagen. Aan de andere kant zal het ziekenhuis de verpleegkundige formatie uitbreiden en investeren in het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Een andere reden voor het OLVG om te bezuinigen is omdat de overheid en zorgverzekeraars minder betalen voor geleverde zorg. Tevens beperken ze zo de groei om de zorg betaalbaar te houden.

Ook banken stellen steeds strengere eisen. Zo worden leningen alleen verstrekt als het ziekenhuis kan aantonen grote reserves te hebben. Het ziekenhuis heeft op dit moment beperkte reserves door de investering in een nieuw geïntegreerd elektronisch patiëntendossier en door verbouwingen voor kwaliteitsverbetering. Deze verbouwingen moeten ook de toenemende druk van acute zorg in de regio opvangen. “OLVG komt uit een intensieve periode van fusie en integratie. Nu de basis er ligt bouwen we de komende jaren rustig verder aan de verbetering van onze kwaliteit en doelmatigheid”, zegt voorzitter van de raad van bestuur Hans van der Schoot. 

©Nationale Zorggids