Normal_diabetes2345

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt het voor diabetespatiënten mogelijk om zelf hun bloedsuikermeter te kiezen. Nu zijn ze nog afhankelijk van de keuze van zorgverzekeraars, die vaak alleen het goedkoopste hulpmiddel vergoeden. De Diabetesvereniging draagt in het plan een lijst voor met mogelijkheden voor de patiënt om uit te kiezen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het voorstel voor de keuzevrijheid voor hulpmiddelen komt van de PvdA en kan op steun van coalitiepartner VVD rekenen. Door patiënten samen met hun behandeld arts een keuze te laten maken voor het meest geschikte hulpmiddel, vind je oplossing die het beste bij de patiënt past. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester wil van minister Schippers van Volksgezondheid weten of de laagste prijs van een hulpmiddel het enige criterium zou moeten zijn voor zorgverzekeraars.

Mocht het mogelijk worden voor patiënten om hun eigen hulpmiddel te kiezen, dan kan die trend mogelijk ook overwaaien naar andere patiënten. Stomaverzorging en incontinentiemateriaal wordt nu nog vanuit de zorgverzekeraar gekozen, terwijl die optie misschien niet het beste werk voor de desbetreffende patiënt. Mocht het plan van de PvdA doorgaan, dan moeten zorgverzekeraars zich neerleggen bij de keuze van de patiënten. Echter blijft de prijs van een hulpmiddel wel van invloed in het keuzeproces.

Door: Redactie Nationale Zorggids