Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Een man uit Soesterberg deed zich voor als terminale kankerpatiënt en vertelde familie en vrienden dat hij geld nodig had. Zo wist hij tussen 2009 en 2013 bijna twee ton op te halen voor een behandeling die hij niet nodig had. Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel tegen de man, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat meldt RTV Utrecht.

De 46-jarige man vertelde zijn slachtoffers dat hij geld nodig had voor een speciale behandeling in Brussel die niet door de zorgverzekeraar werd gedekt. Hij beweerde dat de behandeling zijn laatste redmiddel was om te overleven. Om dit te bewijzen vervalste hij onder andere papieren van een advocatenkantoor, de rechtbank in Amsterdam en het ziekenhuis in Brussel.

Uit onderzoek blijkt dat hij geen bekende is van het Brusselse universitair ziekenhuis. Bovendien is er geen enkel bewijs gevonden van het bestaan van een kliniek voor zijn kankerbehandeling. Onduidelijk is of de man echt ziek is. Zijn patiëntendossier had hij eerder deze week niet meegenomen naar de rechtbank. De officier van justitie eist een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hiermee wordt rekening gehouden met de hoge bedragen die hij zijn slachtoffers afhandig maakte, het lange tijdsbestek, de gevolgen voor de slachtoffers en de gewetenloosheid van de man. Over twee weken doet de rechtbank een uitspraak over de zaak.

Door: Redactie Nationale Zorggids