Normal_mri_brain_hersenen_neurologie_wiki_-c_

Wie lijdt aan een auto-immuunziekte, loopt een verhoogd risico om dementie te ontwikkelen. Britse onderzoekers hebben de data van 1,8 miljoen mensen onderzocht in de periode van 1998 tot 2012. Het risico op dementie is bij patiënten die lijden aan de ziekte van Addison of Multipple Sclerose (MS) met bijna 50 procent verhoogd. Dit meldt NU.nl.

In het onderzoek zijn 25 auto-immuunziekten onderzocht, waaronder MS, psoriasis en de ziekte van Addison. Van de 25 ziekten bleek er bij 18 sprake te zijn van een verhoogd risico op dementie. Het gaat gemiddeld om een verhoogde kans van 20 procent, met uitschieters van 48 en 50 procent bij de ziekte van Addison en MS. Het verband met dementie was bij Multiple Sclerose aanzienlijk groter bij mannen dan bij vrouwen.

Reumatoïde artritis werd ook onderzocht, maar deze auto-immuunziekte blijkt juist bescherming te bieden tegen de ontwikkeling van dementie. Een mogelijke reden hiervoor is dat de patiënten niet-steroïdale anti-ontstekingsmedicijnen (NSAID’s) gebruiken, die al eerder geassocieerd werden met een verminderde kans op Alzheimer.

Het verband tussen auto-immuunziekten en dementie bleef na de ziekenhuisopname van de patiënt tot vijf jaar of langer significant. Onderzoekers konden niet bij alle patiënten het type dementie vaststellen. Wel bleek dat het risico op Alzheimer met 6 procent verhoogd was. Voor vasculaire dementie ligt dit aantal op 28 procent. Er is meer onderzoek nodig om de resultaten van deze Britse onderzoekers te bevestigen.

Door: Redactie Nationale Zorggids