Normal_geld_medicijnen_medicatie

Medisch specialisten vinden dat de kosten van nieuwe behandelingen onderbelicht blijven tijdens de huidige verkiezingscampagne. Deze kosten oefenen namelijk druk uit op de zorguitgaven. Dat meldt NOS.

Politici lijken nu vooral te praten over het al dan niet afschaffen van het eigen risico. Aandacht voor dure en innovatieve behandelingen is er nauwelijks, zegt Haiko Bloemendal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie tegen NOS.

Andere medisch specialisten sluiten zich hierbij aan. “Ik wil dat de politiek zich mengt in deze discussie. Er komen steeds meer behandelingen die erg duur zijn. Op een bepaald moment is dat voor ons als maatschappij niet meer te dragen. De vraag is dus: wat hebben we voor elkaar over? Dat kan niet ongelimiteerd zijn”, aldus cardioloog Tom van Loenhout bij Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Van Loenhout wil dat de politiek hier aandacht aan besteedt, want anders zorgen alle dure medicijnen en behandelingen ervoor dat de zorg aan ouderen in het geding komt. De cardioloog snapt dat politici vooral in deze tijden niet zulke beslissingen willen maken, maar als er niets gebeurt draait de maatschappij op voor de continu oplopende zorgkosten.

Het grootste punt van aandacht in de lopende verkiezingscampagne is het eigen risico. Alle deelnemende partijen hebben er een mening over. Waar GroenLinks, de SP en PvdA voor het afschaffen van het eigen risico zijn, pleiten 50PLUS, CDA en D66 een forse verlaging van het eigen risico. 

Door: Redactie Nationale Zorggids