Normal_weegschaal_afvallen_overgewicht

De Europese Unie heeft onderzoek laten uitvoeren naar de veiligheid van populaire maaltijdvervangers. De shakes en repen zijn een populaire manier om gewicht te verliezen, maar niet alle onderzochte producten voldoen aan de eisen die hiervoor zijn opgesteld. Hierdoor krijgt men mogelijk niet genoeg voedingsstoffen binnen. De algemene conclusie is wel dat de producten veilig en effectief zijn. Dit meldt Nieuwsbank.

De EU vraagt als het gaat om voedsel en veiligheid advies aan de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Dit onafhankelijke agentschap deed onderzoek naar de maaltijdvervangers waarbij verschillende onderzoeksresultaten en rapporten werden geraadpleegd en beoordeeld. De EFSA concludeert dat wetenschappelijk en klinisch bewezen is dat maaltijdvervangers “veilig, effectief en gezond” zijn als methode om af te vallen, ook op lange termijn.

De Europese Unie heeft deze conclusie overgenomen en de bestaande eisen voor fabrikanten van maaltijdvervangers aangescherpt. Binnen de categorie ‘veilig, effectief en gezond’ vallen alleen volwaardige maaltijdvervangers die aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Zo moet het maximaal 200 tot 250 calorieën bevatten en komt 25 tot 50 procent van de energie uit eiwit.

Niet alle producten die aangeprezen worden voor gewichtsverlies voldoen aan die eisen. De eisen zijn bedoeld om te zorgen dat mensen voldoende bouw- en voedingsstoffen binnen krijgen. Veel mensen weten niet dat de overheid eisen stelt aan maaltijdvervangers. Hierdoor kiezen zij wellicht voor maaltijdvervangers die niet geschikt zijn om mee af te vallen. Denk aan te veel of te weinig eiwit of onvoldoende omega-6 linolzuur. Twee voorbeelden zijn Juvo Slim en Be-slank maaltijdshake. Uit het etiket valt op te maken dat deze producten niet voldoen aan de wettelijke eisen, maar wel worden verkocht als maaltijdvervanger om mee af te vallen.

Een ander probleem is dat sommige mensen kiezen voor eiwitshakes of eiwitrepen. Deze producten zijn bedoeld als supplement voor sporters, voor het opbouwen en herstellen van spieren. Ze zijn ongeschikt om mee af te vallen omdat het geen volwaardige maaltijdvervangers zijn. Ze bevatten veel eiwit maar bijvoorbeeld niet voldoende linolzuur of vitaminen en mineralen.

Door: Redactie Nationale Zorggids