Normal_hart_stethoscoop_cardiologie

De Hartstichting besteedt deze week aandacht aan de Heart Failure Awareness Days, een Europees initiatief dat aandacht vraagt voor harfalen. Nederland telt op dit moment 227.000 patiënten met hartfalen en naar verwachting zal dit aantal over 12 jaar zijn toegenomen met 50 procent. Het is daarom van groot belang om symptomen van hartfalen op tijd te signaleren. Dat meldt de Hartstichting. 

Wie kampt met hartfalen, heeft problemen met de bloedcirculatie. Het hart pompt namelijk niet genoeg bloed. Bijwerkingen hiervan zijn niet meteen zichtbaar, maar op de lange termijn ontstaat vermoeidheid, benauwdheid en houdt de patiënt onder meer vocht vast. Hartfalen kan dodelijk zijn.

“Het is essentieel dat mensen de symptomen van hartfalen op tijd herkennen. Dan kunnen we de behandeling tijdig starten en verslechtering van de hartfunctie vertragen of zelfs voorkomen”, zegt cardioloog Jan Willen Borleffs op de website van de Hartstichting. De komende jaren komen er steeds meer patienten met hartfalen bij en daarom is het van groot belang dat de zich erop aanpast en dus kwalitatief goede zorg verleent, aldus de cardioloog. 

Door: Redactie Nationale Zorggids