Normal_vrouw1

Zonder dat er ooit sluitend wetenschappelijk bewijs voor is geleverd, gingen wetenschappers ervan uit dat de vrouw zich rond haar eisprong meer aangetrokken voelt tot de machoman dan op andere momenten in haar cyclus. Deze machoman zou zogezegd een hogere testosteronproductie hebben en een sterker immuunsysteem, wat aantrekkelijk is voor eventuele kinderen. Uit een Schots, Brits en Amerikaans onderzoek blijkt nu echter dat eerdere conclusies uit andere onderzoeken onjuist zijn. Dat meldt NOS. 

“Vrouwen rapporteerden zelf in wat voor een fase ze in hun cyclus zaten. Dat is niet een heel betrouwbare methode. Het zou heel goed kunnen dat dat heeft geleid tot dit soort resultaten”, zegt neurowetenschapper Estrella Montoya van de Universiteit Utrecht over eerdere studies. 
 
Voorgaande studies betrokken daarbij veel kleinere groepen vrouwen, terwijl het nieuwste onderzoek de cyclus van bijna zeshonderd vrouwen betrof. Ze werden niet eenmaal gemeten, maar meerdere malen gemeten. Iets wat ontbrak bij voorgaande onderzoeken. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids