Normal_rss_entry-135815

Yvon Jaspers zag tijdens het draaien voor Boer zoekt Vrouw wat er allemaal op boerderijen gebeurt maar niet in dat programma aan bod komt. In de nieuwe vierdelige serie Onze Boerderij krijgt ze nu de kans om dat verhaal te vertellen. Dat zegt de presentatrice tijdens een lunch met boeren die in het programma te zien zijn.

"Al die jaren ben ik op boerderijen. En de camera gaat één kant op, namelijk het verhaal van de liefde. Terwijl ik letterlijk struikel over de prachtige boerenverhalen. Die moeten verteld worden. Want die gaan namelijk over wat jij drie keer per dag in je mond stopt. Die liggen op jouw bord en die staan in een vaasje op jouw tafel." Ook ziet Yvon de waarde van het platteland en de boeren voor veel mensen. "Als je van je huis naar je werk of weer terug fietst, als je recreëert, dan zijn wij in dat land. Dat land wordt door een heel groot deel verzorgd door hun, en we weten er eigenlijk helemaal niks van, maar we vinden er wel van alles van", aldus Yvon.

Jaspers hoopt kijkers met het programma te helpen bewuste keuzes te maken. "Als je nou een stukje vlees koopt en er staat 1 euro op, wat voor een leven heeft het dier dan gehad? En heb ik het er dan voor over om er 4 euro voor te betalen? Dat je dan weet wat het verschil is." Voedsel en gezondheid zijn dagelijks in het nieuws en Yvon hoopt met het programma meer duidelijkheid te geven. "Wat is goed, wat is niet goed, wat is gezond, wat is niet gezond? Wat is dierenleed en wat kunnen we wel toelaten? Fipronil, fraude, ziektes. Wat betekent het en waarom is het zo? Daar gaat dit programma over. Het gaat ons allemaal aan."

Voor het programma gaat Jaspers langs bij voormalige Boer zoekt Vrouw-deelnemers en andere boeren om te ervaren hoe het nou echt is om in deze turbulente tijd een agrarisch bedrijf te runnen. Onze Boerderij is sinds zondag 20 mei te zien bij KRO-NCRV (20.20 uur NPO 1).

Door: ANP