Normal_patient_ziekenhuispatient

Zelfs als de IJsselmeerziekenhuizen een doorstart maken, zal de spoedeisende hulp en acute verloskunde in het MC Zuiderzee niet meer op hetzelfde niveau geboden kunnen worden als voorheen. De regio heeft onvoldoende gekwalificeerd personeel om deze gespecialiseerde afdelingen 24 uur per dag, zeven dagen per week open te houden, laat minister Bruno Bruins voor Medische Zorg weten. Dit melden Volkskrant en Telegraaf. 

De spoedeisende hulpafdeling is overdag en ‘s avonds open voor eenvoudige spoedzorg zoals botbreuken of het hechten van wonden. ‘s Nachts is de SEH in Lelystad echter dicht en moeten patiënten uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio. Complexe spoedzorg wordt geboden in onder meer Harderwijk, Zwolle, Sneek, Heerenveen of Almere. Deze ziekenhuizen vallen binnen de norm voor aanrijtijden van ambulances.

Als het goed is, neemt het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk wel de poliklinieken in Lelystad over. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis bekijkt de mogelijkheden voor een eerstelijns geboortecentrum in de stad. 

A6 blokkeren

Dat de acute zorg in Lelystad niet meer volwaardig kan zijn, is teleurstellen voor de raadsleden. Leefbaar Lelystad in boos op Bruins omdat hij zich hiermee niet aan zijn belofte houdt voor een volwaardig ziekenhuis. Een mogelijke protestactie ligt in het verschiet. “We kunnen wel op het Maliegveld gaan staan of op het Agoraplein, maar dat heeft geen inhoud. Er wordt nu nog onderhandeld, maar als dat niet de gewenste uitkomst heeft, mogen we best wel eens recalcitrant zijn. De A6 blokkeren mag niet van de rechter, dat klopt. Maar soms moet je eens een keer een risico nemen en je ziet dat Nederland er toch wel achterstaat”, aldus Jack Schoone van Leefbaar Lelystad. 

Door: Redactie Nationale Zorggids