Normal_medicijnen_geneesmiddelen

Een petitie die pleit voor vergoeding van het MS-medicijn Fampyra heeft 40.0000 handtekeningen mogen ontvangen. Volgende week dinsdag gaat de petitie naar de Tweede Kamer om daar hopelijk behandeld te worden als burgerinitiatief. Dit meldt RTL Nieuws. 

Sinds 1 april 2018 vergoeden verzekeraars het medicijn Fampyra niet meer. Het Zorginstituut oordeelde dat het middel het loopvermogen van MS-patiënten niet of zeer beperkt verbetert. Patiënten die meededen met onderzoek naar het middel, konden Fampyra nog tot het einde van 2018 gebruiken. Nu het medicijn niet meer vergoed wordt, vrezen patiënten voor achteruitgang.

“Het onderzoek klopt niet. Een deel van de patiënten heeft er geen baat bij, maar een substantiële groep heeft dat wel. Voor hen betekent het veel voor hun dagelijks leven”, zegt Chris Schouten van de MS-vereniging. Wie nog steeds gebruik wil maken van Fampyra moet hier iedere vier weken 165 euro voor betalen, ofwel tweeduizend euro per jaar. Een bedrag dat voor veel MS-patiënten niet haalbaar is.

De MS-vereniging heeft een voorstel gedaan voor een nieuw en betrouwbaar onderzoek, maar zowel Zorginstituut als minister Bruno Bruins gingen hier niet op in. De hoop is nu gevestigd op de Tweede Kamer.

Door: Redactie Nationale Zorggids