Normal_marihuana__wietplanten

Het Nederlandse bedrijf Ofinext gaat wietolie produceren onder farmaceutische regelgeving. Dit gebeurt nog nergens ter wereld. Hiermee komt er voor het eerst een veilig alternatief voor illegale cannabisolie beschikbaar voor medicinaal gebruik. Eind dit jaar is de productie een feit. Wietolie wordt onder andere gebruikt door mensen met Multiple Sclerose als pijnbestrijding. Dit meldt Ofinext.

Als noodoplossing wordt cannabisolie nu nog kleinschalig door lokale apotheken geproduceerd, maar dat is een relatief duur proces. Ook is er een bloeiende illegale handel. Hierdoor kan de kwaliteit en het effect van cannabisolie niet worden gegarandeerd. Mede daarom kiezen veel patiënten ervoor om de cannabis te blijven roken, in plaats van over te stappen op de olie. Het grootschalig produceren van cannabisolie onder farmaceutische condities bestaat nog niet, maar daar komt nu dus verandering in.

Plant-identieke cannabisolie

Ofinext is een samenwerking tussen het Groningse Lab Ofichem en Phytonext uit Wageningen. Phytonext heeft de plant-identieke cannabisolie ontwikkeld dat door Lab Ofichem volgens de strenge regelgeving van de farmaceutische industrie wordt geproduceerd. “Deze cannabisolie bevat in tegenstelling tot andere cannabismedicijnen alle heilzame stoffen van de plant. Voor het eerst hebben patiënten hiermee dus een goed alternatief voorhanden”, aldus Juriën Koster van Ofinext. Zogenaamde full spectrum cannabisextracten, geproduceerd onder farmaceutische regelgeving (Good Manufacturing Practice), bestaan wereldwijd nog niet. De Ofinext-extracten zijn de eerste die aan deze eis voldoen.

Cannabis uit het verdomhoekje

Jarenlang kampte cannabis met een negatief imago, maar dat is langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de medicinale eigenschappen van de plant. Met name in Noord-Amerika investeren bedrijven miljarden euro’s in deze nieuwe industrie. “Nederland heeft op het gebied van cannabis veel kennis en ervaring. Toch moeten we nu snel de volgende stappen zetten, anders worden we geheid ingehaald en zijn we ons concurrentievoordeel kwijt.” 

Hogere effectiviteit, minder bijwerkingen

Cannabis heeft de potentie om veel bestaande medicatie te vervangen. Zo kan het een oplossing bieden voor veel aandoeningen waar nu geen goede medicatie voor is. Mensen met Multiple Sclerose gebruiken het bijvoorbeeld als pijnbestrijding, evenals mensen met kanker of spasmen. Nadeel is nu nog dat veel patiënten de cannabis moeten roken. Het kan weliswaar als geïsoleerde CBD of THC toegediend worden, maar veel gebruikers willen dat niet.

Door: Nationale Zorggids