Normal_pillen_tabletten_medicijnfles

Mensen met hartfalen hebben vaak het plastablet bumetanide nodig om overtollig vocht uit het lichaam te halen en de pompkracht van het hart te verbeteren. Het lijkt er echter op dat er binnenkort wellicht geen tabletten meer op de Nederlandse markt zijn. Een apotheker laat aan EenVandaag weten dat haar voorraad bijna op is ze soortgelijke verhalen hoort van collega’s en de grootleverancier. Dit meldt EenVandaag. 

Natuurlijk zijn er alternatieven, maar mensen met hartfalen slikken verschillende medicijnen die zo goed op elkaar afgesteld zijn, dat dit niet wenselijk is. Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak vertelt: “Ze moeten dan eerst weer naar de huisarts of cardioloog. Met behulp van bloedtests moet worden gekeken of het nieuwe medicijn doet wat het moet doen.” Patienten met hartfalen zijn kwetsbaar. Als hun medicatie niet goed op elkaar is afgesteld, kan dit leiden tot een ziekenhuisopname.

Onderhandelingen over medicijnprijzen

Hoe is het tekort aan bumetanide ontstaan? Door sterke onderhandeling van de Nederlandse overheid. Ons land heeft de prijsafspraken zo laag gekregen, dat het niet meer vooraan in de rij staat bij de verkoop. De hoogste bieder heeft voorrang. Apotheker Schuil-Vlassak denkt dat Nederland soms te laag inzet bij onderhandelingen over medicijnprijzen. “En dan vissen we helaas achter het net.”

Door: Nationale Zorggids