Normal_bruno_bruins

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft landen wereldwijd opgeroepen mee te doen aan het International Horizon Scanning Initiative. Hij deed deze oproep tijdens een top van de Verenigde Naties (VN) in New York. Het mede door Nederland geïnitieerde samenwerkingsverband gaat volgende maand officieel van start en is bedoeld om medicijnen betaalbaar te houden. Dit meldt Rijksoverheid. 

Door vroegtijdig te kijken naar welke nieuwe medicijnen eraan komen en hoe effectief die naar verwachting zullen zijn, kunnen landen met deze kennis samen en ook op nationaal niveau tijdig anticiperen op deze medicijnen. Het doel is om geneesmiddelen snel toegankelijk te maken tegen een aanvaardbare prijs. Zo kunnen bijvoorbeeld ook prijsonderhandelingen – eventueel door landen samen – gestart worden en forse besparingen worden gehaald.

Meer samenwerking en transparantie 

Bruins deed zijn oproep tot meer internationale samenwerking tijdens een toespraak als onderdeel van de VN-bijeenkomst van wereldleiders. Hij pleitte ook voor meer transparantie bij farmaceuten over de prijsopbouw van hun medicijnen en riep landen op zich aan te sluiten bij het International Horizon Scanning Initiative, dat door Nederland en Belgie is opgezet. Luxemburg en Oostenrijk hebben eerder al aangegeven hieraan mee te willen doen. Ook Zweden en Canada toonden zich recentelijk positief over deelname.

Zorg betaalbaar en toegankelijk houden

Minister Bruins: “Ik grijp elke gelegenheid aan om het belang van betaalbare en eerlijke medicijnprijzen hoog op de politieke agenda te houden. Er zijn veel wereldleiders aanwezig hier in New York en dit is voor mij dus een uitgelezen podium om internationaal de samenwerking te zoeken om wereldwijd een tegenmacht te organiseren om zo de druk op farmaceuten maximaal op te voeren. Deze grote bedrijven opereren wereldwijd, hebben vaak geen of nauwelijks concurrentie en kunnen zo soms absurde prijzen rekenen voor hun gepatenteerde medicijnen. We hebben elke euro hard nodig om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Nu en in de toekomst. Ik zet mij hier dagelijks voor in, zowel in Nederland als over de grens.” 

Door: Nationale Zorggids