Combinatie zoetstof en koolhydraten ongunstig

Als de kunstmatige zoetstof sucralose samen met koolhydraten wordt geconsumeerd, wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Ook vermindert dit de reactie van het brein op een zoete smaak. Dit blijkt uit hersenonderzoek van de universiteit van Yale (Amerika), dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism. Dit meldt NRC.

Sucralose is een kunstmatige zoetstof die zeshonderd keer zoeter is dan suiker. Het zit bijvoorbeeld in zoettabletjes en in light frisdranken, kauwgom, zuivelproducten en ijs. Teveel suikers en koolhydraten eten, kan de bloedsuikerspiegel ontregelen.

Normaal gesproken brengt het hormoon insuline de suiker uit het bloed naar de lichaamscellen. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel weer. Als het lichaam ongevoeliger is geworden voor insuline, is dit proces verstoord. Er is dan niet genoeg insuline om de suiker uit het bloed de cellen in te krijgen. Suikers blijven dan in het bloed en dat vergroot de kans op suikerziekte (diabetes type 2) en obesitas. 

Effecten zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen hebben in principe geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Onderzoekers verschillen echter van mening over de positieve effecten van kunstmatige zoetstoffen. Er zijn onderzoeken die positieve effecten aantonen op de bloedsuikerspiegel en het gewicht, maar ook onderzoeken waarin mensen zwaarder werden en suikerziekte kregen.

Combinatie zoetstof sucralose en maltodextrine leidt tot verminderde insulinegevoeligheid

In het onderzoek kregen 45 proefpersonen van 20-45 jaar oud twee weken lang om de dag een zoet drankje. Bij vijftien deelnemers was het drankje gezoet met sucralose, bij vijftien andere deelnemers met ruim dertig gram gewone tafelsuiker en de laatste vijftien kregen een drankje met sucralose en maltodextrine (een matig zoet koolhydraat uit mais).

Deze laatste groep vertoonde een lagere gevoeligheid voor insuline en een verminderde reactie op zoet in verschillende betrokken hersengebieden. De onderzoekers concludeerden dat de combinatie van sucralose met andere koolhydraten een negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel heeft. Een concreet advies voor de praktijk geven ze echter niet.

Door: Nationale Zorggids