Normal_botox__fillers

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) waarschuwt voor de risico’s van medisch toerisme. Het gaat daarbij om patiënten die voor een cosmetische ingreep naar het buitenland gaan. Plastisch chirurgen zien steeds meer patiënten met ernstige complicaties, verminkingen en soms blijvend letsel als gevolg van cosmetische behandelingen in het buitenland, die niet goed zijn uitgevoerd. Zelfs in coronatijd melden zich wekelijks meerdere patiënten, nadat zij in het buitenland behandeld zijn. Dit meldt NVPC. 

Uit een inventarisatie onder plastisch chirurgen blijkt dat in de afgelopen wintermaanden (november 2020 tot en met januari 2021) 49 patiënten zijn behandeld voor ernstige complicaties na een cosmetische ingreep in het buitenland. 

Nederlandse patiënten die op zoek zijn naar een ‘goedkope’ cosmetische ingreep kiezen vaak voor landen zoals Colombia, Thailand, Turkije en de Dominicaanse Republiek, maar ook België en Polen zijn populaire bestemmingen voor het ondergaan van een cosmetische ingreep. Naast de prijs zijn soms ook kortere wachttijden een reden. De combinatie met een vakantie maakt het extra aantrekkelijk.

Ingreep zonder goede voorlichting afgeraden

Ook geldt dat sommige artsen in het buitenland een andere indicatiestelling hebben dan Nederlandse plastisch chirurgen. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar: “Als je in Nederland niet in aanmerking komt voor een operatie door bijvoorbeeld overgewicht, kun je in sommige landen gewoon worden geopereerd met alle risico’s van dien.” In het buitenland zijn er natuurlijk ook gewoon goede chirurgen, maar de NVPC raadt het ondergaan van cosmetische ingreep in het buitenland zonder goede voorlichting af. Check vooraf wat de risico’s zijn en hoe de nazorg geregeld is bij een complicatie. Patiënten verdienen het hiervan op de hoogte te zijn.

Kwaliteitswaarborg ontbreekt in buitenland

In tegenstelling tot Nederland, waar de NVPC al jaren een streng kwaliteitsbeleid heeft voor alle aangesloten plastisch chirurgen, hebben andere landen veelal lagere kwaliteitseisen. Dit komt doordat de regels voor cosmetische ingrepen in elk land afzonderlijk zijn vastgesteld. Daarnaast is het kwaliteitsniveau moeilijk te controleren en is de nazorg minimaal. 

Complicaties

In het OLVG zag Van de Kar het afgelopen halfjaar vooral veel (soms zeldzame) infecties, uitgebreide vetnecrose (ontsteking, bloeding en verlittekening van vetweefsel), bloedingen die niet behandeld waren, kapotte traanbuizen, scheuring van een implantaat, trombose en een longembolie (afsluiting van een bloedvat in de longen) – waarop de kans groter wordt als je vliegt net na een ingreep. 

Patiënten zijn zelf verantwoordelijk voor de kosten van een behandeling in het buitenland. Als een patiënt zich vervolgens in een Nederlands ziekenhuis meldt met complicaties of voor nazorg, valt dit onder de verzekerde zorg. De kosten voor de ‘belastingbetaler’ kunnen hoog oplopen. Gemiddeld komt een patiënt met complicaties na behandeling in het buitenland 6 keer voor controle op de polikliniek, dan wel op de spoedeisende hulp, zo heeft de NVPC berekend.

Door: Nationale  Zorggids