Normal_eten_brood_gezond_eten_leefstijl

Experts op het gebied van preventie en leefstijl hebben maatregelen voorgesteld die volgens hen kunnen helpen om problematisch alcoholgebruik en overgewicht verder te verminderen. Het invoeren van belasting op suikerhoudende dranken, het afschaffen van btw op producten uit de Schijf van Vijf en alleen alcoholverkoop bij slijters zijn enkele van die extra maatregelen. De experts deden mee aan een onderzoek van het RIVM op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Uit eerder RIVM onderzoek bleek dat de huidige afspraken in het Nationaal Preventieakkoord niet genoeg zijn om de ambities voor problematisch alcoholgebruik en overgewicht te halen. Dit meldt het RIVM. 

Experts van diverse universiteiten en kennisorganisaties zijn geraadpleegd. Hun kennis is door het RIVM gebundeld in een top 10 van maatregelen voor problematisch alcoholgebruik en voor overgewicht. Ook zijn de maatregelen vergeleken met wat er in de wetenschappelijke literatuur te vinden is rondom deze thema’s. Deze resultaten worden aangeboden aan het ministerie.

Suikertaks

In de top 10 van overgewicht staan maatregelen als extra belasting op suikerhoudende dranken en het afschaffen van btw op producten uit de Schijf van Vijf. Ook adviseren experts om met werkgevers strengere afspraken te maken over gezond eten op de werkvloer en om op minder plaatsen fastfood te verkopen.

Ook in de top 10 voor het verminderen van problematisch alcoholgebruik staan prijsmaatregelen. Zo raden de experts aan om de accijns te verhogen en een minimum eenheidsprijs voor alcohol in te voeren. Daarnaast adviseren ze strengere afspraken rondom marketing op plaatsen waar veel jongeren komen, zoals bij sportverenigingen en op scholen. En stellen ze voor om alcohol alleen nog bij slijters te verkopen.

Nationaal Preventieakkoord

Elk jaar sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze vormen samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Met de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord willen alle deelnemende partijen de leefstijl van Nederlanders verbeteren.

Door: Nationale Zorggids