Normal_rss_entry-279457

Terwijl het kabinet dinsdagavond versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigde, meldden ziekenhuizen de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd.

De laatste dag waarop het LCPS een hoger aantal noemde, was 29 december. Toen werden 430 Covid-patiënten opgenomen.

"Dit is een uitschieter. Dat is heel vervelend. Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft", zegt een woordvoerster van het LCPS. Het centrum zag het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen twee weken juist stabiliseren, zij het op een "ontzettend hoog niveau".

Intensive cares

Door het hoge aantal nieuwe patiënten is het totale aantal opgenomen patiënten dinsdag toegenomen met 109. In totaal liggen nu 2653 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen inmiddels 823 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus, 10 meer dan een dag eerder. De overige patiënten liggen op verpleegafdelingen.

Snel vaccineren

Het totale aantal opgenomen coronapatiënten schommelde de afgelopen twee weken rond de 2500. Op de ic's nam het aantal patiënten in dezelfde periode met bijna 10 procent toe, van 750 tot de 823 die het LCPS dinsdag meldde.

De woordvoerster van het centrum, dat is opgericht om de druk over ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen, benadrukt het grote belang van snel vaccineren. "Wij blijven benadrukken dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een eerste prik moeten krijgen." Voorzitter Ernst Kuipers zei maandag nog dat enkele versoepelingen wat hem betreft binnenkort mogelijk zijn, bijvoorbeeld het terrasbezoek dat het kabinet weer wil toestaan. Het afbouwen van maatregelen moet wat hem betreft wel voorzichtig gebeuren.

Door: ANP