Normal_rss_entry-282787

Het totale aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur tijd met 35 afgenomen, van 681 tot 646. Dat is de grootste daling sinds de derde golf in de coronapandemie over zijn piek heen is. Op verpleegafdelingen maakte het aantal coronapatiënten een pas op de plaats. Het zijn er nu 1503, één meer dan maandag, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De vorige keer dat de druk op de ic's in één dag zo fors verminderde was vorig jaar op 3 juni, in de nasleep van de eerste golf.

De afname is zeer welkom voor de ziekenhuizen, die nog een 'stuwmeer' aan uitgestelde zorg moeten inhalen. Na diverse zware operaties is een of meerdere dagen een ic-bed nodig. Bedden die vrijkomen kunnen snel weer worden ingezet om patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 te helpen, schetste voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) eerder al.

Meerdaagse gemiddelden

De instroom van nieuwe patiënten lag dinsdag wel hoger dan maandag, toen het LCPS uitzonderlijk lage aantallen kon presenteren. Op verpleegafdelingen kwamen het afgelopen etmaal 199 nieuwe patiënten binnen. Dat waren er een dag eerder slechts 115, het laagste aantal in maanden. Op de ic's zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen.

Kuipers benadrukt steevast dat dagkoersen niet heel veel zeggen. Hij kijkt liever naar meerdaagse gemiddelden. Die zien er nu al veel beter uit dan eind april, toen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen piekte. Het gemiddelde aantal opnames lag toen ruim boven de 300 per dag. De afgelopen drie dagen werden gemiddeld 178 mensen per dag met Covid-19 opgenomen op een ic of verpleegafdeling.

Door: ANP