Eiwitpoeders vaker in de supermarkt te koop, maar wie heeft daar baat bij?

Steeds vaker verkopen supermarkten potten eiwitpoeder. Voorheen waren die alleen via speciaalzaken of online beschikbaar, maar nu zijn eiwitsupplementen dus bijna overal te koop. Maar is dit eigenlijk wel nuttig voor mensen die niet op een hoog niveau sporten, krachtsporten beoefenen of gezonde mensen? Volgens voedingswetenschapper Pol Grootswagers van Wageningen University niet. De meeste mensen krijgen genoeg eiwitten binnen via hun gewone maaltijden. Dit meldt RTL Nieuws. 

Eiwitpoeders zijn volgens de wetenschapper handig voor mensen die spiermassa willen kweken, zoals krachtsporters. Maar extra eiwitten zijn ook goed voor ouderen, vooral als ze daarnaast ook oefeningen doen die hun spieren en botten versterken. Ouderen eten vaak minder eiwitten en hebben verlies van spiermassa. Eiwitsupplementen zijn voor hen een goed idee als zij bijvoorbeeld geopereerd moeten worden.

Voorbereiden op operatie

“Je verliest een hoop spiermassa tijdens een ziekenhuisopname, dus als je van tevoren zorgt dat je wat meer hebt, kom je beter uit die operatie”, zegt Grootswagers. Ouderen die meer eiwitten uit zuivel eten hebben ook nog eens een lagere kans op het breken van botten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky