Normal_8837

SCHIPLUIDEN (Novum) - Een man uit het Zuid-Hollandse Schipluiden gaat als het aan justitie ligt een halfjaar de cel in omdat hij een schuur met asbest illegaal heeft laten slopen.

Tegen de eigenaar van het sloopbedrijf is een werkstraf van 180 uur geëist. De 46-jarige eigenaar van de schuur gaf de tweede verdachte, een 24-jarige man uit Doetinchem, in 2010 opdracht de schuur te slopen.

Beide verdachten wisten volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dat er asbest in de schuur zat, maar het bedrijf van de Doetinchemmer was niet gecertificeerd om dat te verwijderen.

De schuureigenaar had bovendien geen sloopvergunning aangevraagd. Ook ontbrak een rapport waarin stond hoeveel asbest er in de schuur was verwerkt en welke risico's de sloop met zich mee zou brengen.

In de directe omgeving van de schuur woonden ongeveer tien mensen en er was een paardenpension en manege waar regelmatig bezoekers kwamen.

De twee hebben mensen in de omgeving van de schuur 'op een volstrekt onaanvaardbare manier' blootgesteld aan asbest, vindt justitie.

"Niet ondenkbaar is dat verdachten anderen de levenslange angst hebben bezorgd dat zij een dodelijke asbestgerelateerde ziekte kunnen ontwikkelen" zei de officier van justitie. De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.