Normal_9416

OSS - Op dinsdag 29 mei vindt in het kader van 'Dokter op dinsdag' een informatieavond plaats in de kapel van ziekenhuis Bernhoven in Oss. Het thema dat centraal staat deze dag zijn aandoeningen aan de longen- en luchtwegen, meer specifiek astma en COPD.

Astma
In Nederland hebben meer dan een half miljoen mensen astma. Astma komt bij zowel jongeren als ouderen voor. Bij astma zijn de longen extra gevoelig voor prikkels waar andere mensen helemaal geen last van hebben. Bijvoorbeeld rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Bij astma reageren de longen heftig op die prikkels, waardoor benauwdheid en heftige hoestbuien ontstaan.

COPD
COPD is een verzamelnaam voor andere longproblemen, met name chronische bronchitis en longemfyseem. In ons land hebben ruim 320.000 mensen last van deze aandoening aan de luchtwegen. Bovendien lopen 300.000 mensen een hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Roken is vaak de oorzaak van chronische bronchitis. Ook ouderen worden vaak getroffen door chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD ontstaan in de longen kleine ontstekingen, die blijvende schade aanrichten.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen