Normal_11246

AMSTERDAM - Afgelopen vrijdag zijn in het Academische Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vier moderne operatiekamers (OK) in gebruik genomen. Daarmee heeft het AMC-Operatiecentrum nu acht OK's vervangen. Over een paar jaar zullen alle twintig OK's vervangen zijn.

Met de nieuwe universele operatiekamers kan het AMC weer jaren vooruit. Een belangrijke vernieuwing is de endoscopische apparatuur die via een zogeheten dockingstation aan een zweefarm wordt gekoppeld.

In een volgende fase komen er naast nog tien nieuwe OK 's ook twee hybride operatiekamers; een combinatie van een röntgeninterventie-kamer en een volwaardige operatiekamer. Bijzonder aan de nieuwe operatiekamers is het systeem van luchtbehandeling. Tussen de operatiekamers is een steriele ruimte, waar de operatieassistenten de operatie voorbereiden.

Niet alleen op medisch gebied zijn de operatiekamers voorzien van de nieuwste apparatuur, het is ook mogelijk om via het Audio Visuele Routeringsysteem muziek af te spelen van een eigen IPod of Iphone of van het internet.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz