Normal_11554

HOOFDDORP - Cliënten die niet komen opdagen bij een afspraak met bijvoorbeeld een specialist, vormen een grote kostenpost voor Nederlandse ziekenhuizen. Ongeveer 300 miljoen euro kosten de wegblijvers de zorgsector jaarlijks. Veel ziekenhuizen brengen de cliënten die zonder opgave van reden niet op een afspraak verschijnen daarom een boete in rekening. Ook het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp voert vanaf 30 augustus bij wijze van experiment een 'no show-tarief' in.

Het Spaarne Ziekenhuis start die datum met een proef op de poliklinieken revalidatie en dermatologie en bij revalidatiedagbehandeling, waaronder onder andere fysiotherapie en ergotherapie vallen. Dat meldt de website van het ziekenhuis. Cliënten krijgen een boete van 45 euro opgelegd als ze zonder reden wegblijven van een afspraak. Het ziekenhuis stuurt als extra service 48 uur voor de afspraak nog een sms-bericht met een herinnering.

In november zal het experiment met het no show-tarief worden geëvalueerd. Mocht de aanpak succesvol blijken, zoals eerder in andere zorginstellingen het geval was, dan zal het Spaarne Ziekenhuis het tarief ook op andere afdelingen gaan invoeren.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink