Normal_coronavirus__covid__afstand

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: Lareb meldt 257 overlijdens in eerste 14 weken van prikcampagne

Na de bijna 3 miljoen coronavaccins die tot medio april werden toegediend, ontving bijwerkingencentrum Lareb 257 meldingen van overlijden van een gevaccineerde. Het overlijden kwam echter bijna nooit door de prikken op zich. Volgens Lareb is er geen patroon van ernstige klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan mensen overleden, naast de al bekende ernstige bijwerking van trombose met een tekort aan bloedplaatjes. De oorzaak van de overlijdens lees je hier.

Dinsdag: ‘Herhaald vaccineren is een mogelijkheid’

LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers zei deze week dat het mogelijk is dat coronavaccinaties herhaald moeten worden, als de vaccins minder goed blijken te beschermen tegen verschillende varianten van het virus. “Het virus gaat niet meer weg. Het zou dus ook zo kunnen dat je tegen herhaalde vaccinaties aanzit.”

Woensdag: toch 2 weken wachten met feesten na laatste coronavaccinatie

Een opvallend besluit, nadat het kabinet eerder zei dat mensen direct na tweede prik het nachtleven weer in mochten. Nu het aantal besmettingen flink toeneemt, komt minister Hugo de Jonge daar woensdag toch op terug. De snelheid van het oplopende aantal besmettingen is een reden voor zorg en alertheid. Pas na twee weken krijgen mensen hun vaccinatiebewijs in de vorm van een QR-code.

Donderdag: kinderen Willem-Alexander en Máxima laten zich vaccineren tegen corona

Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben aan de koning en koningin laten weten dat ze zelf hebben besloten gevaccineerd te willen worden. “Ze willen alle drie heel graag hun bijdrage leveren in het front tegen dat verschrikkelijke virus dat ons al bijna anderhalf jaar in de greep heeft”, zei Willem-Alexander donderdag tegen de pers.

Vrijdag: wie positief test op corona, moet soms zelfs contacten informeren

Mensen die te horen krijgen dat het coronavirus hebben opgelopen, moeten in sommige regio’s zelf de mensen waarschuwen met wie ze contact hebben gehad. De GGD heeft het daar momenteel te druk door vanwege het oplopende aantal positieve tests.

Door: Nationale Zorggids