Normal_mrna_coronavaccin_coronavaccinatie_pfizer_moderna

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ‘Denkbaar dat werkgever om coronatoegangsbewijs vraagt’

Het is "in sommige settings" denkbaar dat werkgevers hun personeel vragen om met een coronatoegangsbewijs aan te tonen dat zij gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, recent negatief zijn getest of al een infectie hebben doorgemaakt. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op dergelijke controles bij werknemers in het bedrijfsleven toe te staan.

Dinsdag: ‘Derde prik met coronavaccin niet noodzakelijk voor gezonde mensen’

Het is op dit moment niet dringend noodzakelijk om een extra prik van een coronavaccin (boosterprik) te geven aan gezonde mensen. Mensen met een ernstig verzwakt afweersysteem hebben waarschijnlijk wel voordeel van een derde prik. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een orgaantransplantatie of een chemotherapie hebben gehad. Waarom dat zo is, lees je hier.

Woensdag: verborgen irritatie bij artsen die ongevaccineerde patiënten behandelen

Artsen behandelen iedereen die in het ziekenhuis belandt door corona, gevaccineerd of niet. Maar artsen kunnen niet ontkennen dat ze in sommige gevallen teleurgesteld zijn als uit navraag blijkt dat de patiënt zegt geen tijd te hebben gehad voor vaccinatie, dacht er niet ziek van te worden óf niet in corona gelooft.

Donderdag: ‘Coronameldingen buitenland vooral van jongeren en ongevaccineerde ouderen’

Het tweede zomerseizoen in de coronapandemie komt tot een einde. Dat Nederlanders dit jaar meer naar het buitenland afreisden dan vorig jaar, merkte ook alarmcentrale Eurocross Assistance aan het aantal hulpvragen vanuit het buitenland deze zomer. Opvallend is dat coronagerelateerde hulpvragen vooral afkomstig waren van jongeren en ongevaccineerde ouderen. Lees hier om hoeveel meldingen het ging.

Vrijdag: BioNTech wil coronavaccin ook voor kinderen vanaf 5 jaar

Het Duitse BioNTech wil het coronavaccin dat het met Pfizer op de markt brengt door toezichthouders laten goedkeuren voor kinderen in de leeftijdsgroep 5 tot en met 11 jaar, ook in Europa. Kinderen krijgen dan hetzelfde vaccin, maar in kleinere doses. De productie is al in voorbereiding.

Door: Nationale Zorggids