Normal_coronavirus__covid__afstand

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: eerste boetes uitgedeeld voor niet naleven quarantaineplicht

De eerste boetes zijn uitgedeeld voor mensen die zich niet houden aan de wettelijke quarantaineplicht. Mensen die in isolatie zitten, worden gebeld om te controleren of ze wel thuis zijn. Hoeveel iemand die toch niet thuisblijft moet betalen? Dat lees je hier.

Dinsdag: interessant onderzoek naar kans op corona aan boord

Het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum heeft samen met het RIVM onderzocht wat het risico is dat een passagier ziek wordt door het inademen van het coronavirus aan boord van een vliegtuig. Er gelden maatregelen die de kans verkleinen dat een besmettelijke passagier het vliegtuig instapt. Indien deze persoon toch in de cabine zit, lopen medepassagiers binnen een sectie van zeven rijen rondom de besmettelijke passagier gemiddeld een relatief laag risico op corona. Lager dan bijvoorbeeld in een geventileerde ruimte van dezelfde afmeting. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Woensdag: ‘Vaccinatie jongeren kan opleving corona voorkomen’

Als gezonde jongeren tussen 12 en 18 jaar oud niet gevaccineerd worden, kan dat er komend najaar toe leiden dat het aantal coronapatiënten weer enige tijd toeneemt. Als de groep wel wordt ingeënt, zal dat volgens berekeningen van het RIVM waarschijnlijk niet gebeuren.

Donderdag: nieuwe coronatest ontwikkeld: monster van scherm mobiele telefoon

Het scherm van een mobiele telefoon is een prima manier om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft. Een monster nemen van het display geeft een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte PCR-test, waarbij mensen teststaafjes in hun neus en mond krijgen. Dat concluderen Britse onderzoekers.

Vrijdag: anderhalve meter afstand blijft nodig tot half augustus 

De 1,5 meter afstand blijft zeker tot half augustus overeind, juist om mensen te beschermen die zich nog niet konden laten vaccineren. In de Tweede Kamer klonk donderdag de roep van onder meer D66 en PVV om deze basismaatregel nu al los te laten of in ieder geval een paar weken eerder. Waarom minister De Jonge nog geen afstand wil nemen van de regel, lees je hier

Door: Nationale Zorggids