Normal_1461
Gezondheidszorgopleidingen zijn populair in 2010. Zij vormen met een stijging van 6,5% ten opzichte van 2009 de snelst groeiende hbo-sector, met name door de 9,5% groei bij de opleiding tot verpleegkundige. "Die extra verpleegkundigen zullen over een jaar of 4 met open armen worden ontvangen in de zorg. Hbo-ers vinden allemaal snel een goede baan, maar deze studenten hebben het straks voor het uitkiezen', aldus de voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst.

Aankomende studenten kiezen in 2010 minder vaak voor een economische opleiding. Maar het totaal aantal ingeschreven studenten is binnen de economische sector nog steeds groot: meer dan vier op de tien hbo-studenten volgt die opleiding.

Van elke tien eerstejaars bachelorstudenten zijn er vier afkomstig van het havo, drie van het mbo, één van het vwo en twee volgden al eerder een hbo-opleiding bij een andere hogeschool. De instroom van het totaal aantal eerstejaarsstudenten bleef vrijwel stabiel. Zo'n 95% begint aan een bachelor opleiding en bijna 5% van het totaal aantal inschrijvers begint aan een masters opleiding.

Voor het studiejaar 2010-2011 staan er in totaal 417.057 studenten ingeschreven voor een hbo-opleiding. Dat is een toename van 3,4% ten opzichte van het voorgaande studiejaar.

Factsheet (PDF) studentenaantallen hbo 2010