Normal_2781

Ruim tweederde van de Nederlanders (69%) vindt dat bezuinigingen in de publieke sector te veel ten koste gaan van de publieke dienstverlening. Nederland heeft overwegend (zeer) veel waardering voor de medewerkers in de publieke sector (62%).

Slechts 27% van de Nederlanders vindt dat hun werk met veel minder mensen gedaan kan worden. Dat blijkt uit publieksonderzoek van ADV Market Research in opdracht van Abvakabo FNV.

18 miljard
"Het oordeel van het Nederlands publiek staat in schril contrast met de kabinetsplannen om de komende jaren ruim 18 miljard euro te snijden in het werk in de publieke sector", aldus Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey. "Het is van groot belang om al die werkers in de publieke sector daadwerkelijk te laten weten dat Nederland hun werk wèl zeer waardeert." Abvakabo FNV organiseert daartoe ondermeer de uitreiking van de Waardevol Werk Award. De prijs, uitgereikt op 22 juni, gaat naar een persoon en een team die zich het afgelopen jaar op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de publieke zaak.

Verpleegkundigen
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders over het algemeen een helder onderscheid maken tussen welke beroepen binnen de publieke sector vallen en welke niet. Publieke beroepen die door veel Nederlanders hooggewaardeerd worden zijn brandweerman (90%), verpleegkundige (88%) en onderwijzer (77%). Het minste waardering krijgen het personeel van ministeries (12%), belastingbeambten (16%) en baliemedewerkers bij gemeenten (23%). "Omdat ook deze mensen zich dagelijks inzetten voor samenleving hopen we juist ook voor deze groep op veel nominaties voor de Waardevol Werk Award", aldus Snoey.