Normal_3755

BATH (Novum/AP) - De sportwereld is opnieuw opgeschrikt door een dopingschandaal. De Spaanse politie heeft in Andorra, in samenwerking met de Andorrese politie, een grootschalig dopingnetwerk ontdekt, meldt Cyclingnews.com.

Volgens een woordvoerder zijn bij het schandaal zestig professionele atleten betrokken, waaronder 42 actieve of oud-wielrenners.

Bij een internetapotheek in de stad Encamp werd het afgelopen jaar bewijs gevonden van 536 transacties met prestatiebevorderende middelen. Onderzoekers melden dat de apotheek al zes jaar actief is. Een echtpaar dat de apotheek leidde en drie medewerkers die een winkel in Barcelona runden, kunnen maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen voor drugssmokkel.

De apotheek, die ook amateursporters in zijn klantenkring heeft, verhandelde onder meer epo en steroïden. Het meest verkochte middel was echter solcoseryl, een derivaat van kalfsbloed dat de zuurstofopname in bloed verhoogt en het herstel van beschadigd weefsel bevordert.

Hoofdonderzoeker Jordi Domenech vertelde aan de Spaanse radiozender Cadena Ser dat het onderzoek zich alleen richtte op transacties met prestatiebevorderende middelen. Volgens de Spanjaard zou anders een groter aantal klanten boven zijn komen drijven.

Onder de overwegend Spaanse afnemers bevinden zich naast een flink aantal professionele en amateurrenners ook bodybuilders, een motorcoureur en een kajakker. De wielrenners zijn vooral afkomstig uit kleinere Spaanse ploegen.