Normal_4556

ROERMOND - Medewerkers van sociale werkvoorziening Westrom komen op donderdag 18 augustus bijeen om samen met Abvakabo FNV te bespreken zij in actie kunnen komen tegen het uitblijven van een cao en de afbraak van de sociale werkvoorziening in Nederland. Ook staat de pensioenregeling onder vuur.

Het protest richt zich zowel tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die geen loonsverhoging wil doorvoeren in de cao-onderhandelingen, als tegen het kabinet dat fors wil bezuinigen op de sector.

Kabinetsplannen
Naast de gestrande cao zijn ook de huidige kabinetsplannen een grote zorg. De regering wil 70.000 van de huidige 100.000 arbeidsplaatsen in de sociale werkvoorziening schrappen. Arbeidsgehandicapten zullen via de nieuwe wet Werken naar Vermogen vanaf 2013 onder het wettelijk minimumloon op de reguliere arbeidsmarkt tewerkgesteld worden.

En de persoonlijke begeleiding, hard nodig om de uitstroom van een arbeidsgehandicapte naar een reguliere baan kansrijk te maken, wordt nagenoeg wegbezuinigd. Het risico is groot dat veel arbeidsgehandicapten daardoor uiteindelijk in de bijstand belanden en dus thuis achter de geraniums.