Normal_4659

DELFT - Na vier dagen Summerclass van Reinier de Graafs vakgroep orthopedie zijn de honderd deelnemende 4e, 5e en 6e jaars studenten Geneeskunde overtuigd. De perfecte mix van onderwijs, sport, cabaret en sociale activiteiten was zeer leerzaam en bovenal ook heel erg leuk.

Live surgery
Summerclass Orthopedie had als thuisbasis het Delftse evenemententerrein Lijm & Cultuur. De oude industriële panden op het terrein vormden de perfecte entourage voor een succesvol dynamisch en leerrijk onderwijsprogramma. De Delftse wethouder Lucas Vokurka van Financiën en Onderwijs gaf het officiële startsein voor de ‘live surgery'. De Summerclassstudenten konden via een megagroot scherm zo getuige zijn van het plaatsen van een knieprothese bij een patiënt in het OK-complex van locatie Delft.

Het was een van de vele hoogtepunten van het evenement waar fun een wezenlijk onderdeel van uitmaakte. Zo was er theaterimprovisatie, rugby, een boottochtje naar het centrum van Delft, een barbecue, bodypainting en natuurlijk een groot afsluitingsfeest.

Orthopedie een optie
De deelnemende studenten kwamen uit alle windstreken. Niels Pijnenburg uit Groningen zegt lachend: "Ik dacht ik neem maar eens een kijkje in het westen." De 4e jaars student Geneeskunde schreef zich in voor de Summerclass omdat hij zich wil specialiseren in een snijdend vakgebied. Niels: "Dit leek me een goede manier om kennis te maken met orthopedie. De combinatie vier dagen op locatie met studenten en orthopeden en colleges en workshops volgen, was heel gaaf. Deze eerste editie van de Summerclass geef ik rapportcijfer acht. Orthopedie is voor mij nu echt een optie om me in te specialiseren."

Ook de 26-jarige Lennart Geurts uit Utrecht is enthousiast. "Het programma was echt hartstikke cool, leuker dan ik verwachtte. Ik ben 6e jaars student en overweeg neurochirurgie of KNO als specialisatie te kiezen. Omdat neurochirurgie raakvlakken met orthopedie heeft heb ik deelgenomen aan de Summerclass. Ik moet zeggen dat ik orthopedie nu toevoeg op mijn afwegingslijstje om een specialisme te kiezen."

Marlieze Kriellaart, een 5e jaars student Geneeskunde uit Leiden is een van de ‘slachtoffers' die door haar collega-studenten ‘beschilderd' wordt. Met bodypaint brengt men, onder meer op haar arm, spieren, pezen en zenuwen in kaart. Marlieze: "Sommige colleges gingen snel en waren diep maar ik heb er enorm veel van geleerd en wat natuurlijk ook heel leuk is, veel nieuwe vrienden gemaakt.

Succes
"De eerste Summerclass Orthopedie is een echt succes geworden," zegt orthopedisch chirurg Rolf Bloem. Hij is initiator van het evenement. "De ‘class' zat helemaal vol. We hebben de inschrijving zelfs voortijdig moeten sluiten. Ook al was het best een zwaar programma de groep bleef heel enthousiast en gemotiveerd. De Summerclass is volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar. Dan gaan we voor 200 deelnemers."