Normal_4667

DEN HAAG - SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers de aanstelling van Peter Weeda als interim-directeur bij het Maasstad Ziekenhuis voorkomt. Aanleiding is zijn huidige rol als toezichthouder bij het Maasstadziekenhuis en zijn verleden waar Weeda meerdere gouden handdrukken heeft ontvangen.

Henk van Gerven: "Het is niet te verkopen dat de Raad van Toezicht die zelf onder vuur ligt uit haar midden een interim-bestuurder aanstelt. Dit wekt de indruk van belangenverstrengeling. Daarnaast wekt het weinig vertrouwen dat een falende toezichthouder een falende bestuurder moet vervangen. Met zo'n besmet verleden red je geen besmet ziekenhuis."

Ontslagvergoeding
Weeda vervangt de vorige directeur Paul Smits die met een ontslagvergoeding van 236.000 euro mocht vertrekken nadat hij heeft gefaald in de bestrijding van een resistente bacterie-uitbraak. Ook de Raad van Toezicht, waarvan Peter Weeda deel uitmaakte ligt onder vuur wegens het onvoldoende uitoefenen van haar controletaken.

Weeda staat bekend als iemand die in het verleden herhaaldelijk gouden handdrukken van enkele tonnen heeft opgestreken, bijvoorbeeld bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en bij Vektis, het onderzoekscentrum voor de zorgverzekeraars. Van Gerven: "Het is bijzonder ongepast om na de grote maatschappelijke verontwaardiging over de vertrekpremie van Paul Smits, opnieuw een beruchte graaier aan te stellen. De Raad van Toezicht lijkt van een andere planeet te komen als ze denkt hiermee het vertrouwen te herwinnen."

Ingrijpen
Van Gerven heeft de minister gevraagd in te grijpen via de Inspectie voor de Gezondheidszorg en ervoor te zorgen dat een geschikte directeur wordt aangesteld. Ook herhaalt hij zijn pleidooi voor een medisch interventieteam dat acuut kan optreden als een ziekenhuisbestuur een gevaarlijke situatie, zoals een bacterie-uitbraak, niet goed aanpakt.