Normal_5108

DEN HAAG (Novum) - De onafhankelijke positie van het Centraal Planbureau (CPB) staat wat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) betreft buiten kijf. Dat schrijft hij in een brief naar aanleiding van de ophef die maandag ontstond nadat het kabinet kritiek zou hebben geleverd op het CPB. Volgens Verhagen was er slechts onmin over de procedure naar aanleiding van de cijfers over het persoonsgebonden budget (pgb).

De Telegraaf schreef maandag op basis van een vertrouwelijke brief van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken dat het CPB slecht werk heeft geleverd met het onderzoek naar het pgb. Het door PvdA-prominent Coen Teulings geleide planbureau zou bovendien niet onpartijdig zijn.

Verhagen betreurt dat in de media uit de brief is geciteerd. Hij gaat onderzoeken hoe de brief kon uitlekken. Volgens Verhagen was er slechts onvrede over dat er geen 'technisch hoor- en wederhoor' is toegepast en dat het kabinet niet op tijd geïnformeerd is over de inhoud en de timing van de publicatie. Het planbureau hield de bezuinigingsplannen met het pgb op verzoek van de oppositie tegen het licht en concludeerde dat ze niet de gewenste besparing opleveren.