Normal_5471

DEN HAAG - NWO heeft van het ministerie van OC&W bezuinigingen opgelegd gekregen. NWO berekent de bezuinigingen voor een deel door aan de gebieden en instituten en dus ook aan ZonMw. Voor ZonMw betekent dit een korting van M € 1,4 op de basissubsidie voor 2012. Voor de jaren daarna is de korting niet bekend.

De bezuinigingen heeft het ZonMw-bestuur en directie doen besluiten niet de kaaschaaf te hanteren maar een begrotingspost te schrappen, in dit geval het Agiko Stipendia programma.

UMC's
De beweegredenen zijn dat de UMC's, die inmiddels de Agiko na de lange stimuleringsperiode zeer succesvol hebben ingebed, de financiële impuls voor de overbrugging van het AIO en arts-assistent salaris kunnen overnemen. Daarbij komt dat de praktijk van vandaag laat zien dat verschillende UMC's de inbedding van het model op verschillende wijze hebben gerealiseerd.

Zo geeft een aantal UMC's de voorkeur aan een aaneengesloten periode van opleiding. ZonMw kan dit via de subsidievoorwaarden op detailniveau gaan bijslijpen, maar begeeft zich dan in feite op het beleid van de eigen instelling.

Agiko Stipendium
In 1995 hebben MW-NWO, de medische faculteiten en academische ziekenhuizen gezamenlijk het programma Agiko Stipendium als stimuleringsinstrument opgezet. Dit om klinische opleiding en wetenschappelijke promotie beter te garanderen door beide trajecten op slimmere en passender wijze te integreren.

Het is bedoeld voor de harmonisatie van de salariskosten van de Agiko gedurende het gehele traject waarbij de basis salariskosten opgebracht worden door het UMC in de vorm van een AIO plaats. De opleiding mocht de promotie niet langer in de weg staan, wat het tot dan toe wel deed.