Normal_6171

ROTTERDAM - Urologen van het Prostaatcentrum zuidwest Nederland gaan ook in het Sint Franciscus Gasthuis patiënten met prostaatkanker opereren met de hulp van de Da Vinci Robot. ‘De microchirurgische robot geeft de arts een nog beter zicht en fijnere vingerbewegingen, waardoor nog preciezer kan worden geopereerd', volgens uroloog dr. Rietbergen.

Het Prostaatcentrum zuidwest Nederland is een samenwerking tussen het Sint Franciscus Gasthuis en het Erasmus Medisch Centrum.

Da Vinci Robot
De opererende arts zit met zijn hoofd en handen in een nauwe ruimte. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht. Door subtiele vingerbewegingen stuurt hij de instrumenten waardoor het nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot kijkoperaties beschikt de arts over een driedimensionaal beeld, dat is vergroot. Daarnaast zijn de voorheen moeizaam bereikbare plekken met de robot gemakkelijker te bereiken.

Disciplines
Naast de artsen zijn operatieassistenten van het Sint Franciscus Gasthuis opgeleid om goed te kunnen assisteren bij operaties met de Da Vinci Robot. Met de operatierobot, die een vaste plek heeft binnen het Operatiekamer-complex, verwacht het Sint Franciscus Gasthuis jaarlijks meer dan honderd operaties uit te voeren. Onlangs zijn alle tien Operatiekamers gerenoveerd, daardoor kan tijdens alle operaties gebruik worden gemaakt van digitale apparatuur en minimale invasieve chirurgie.

Kijkoperaties
In het Sint Franciscus Gasthuis worden sinds 2003 ingrepen in de buikholte overwegend door middel van kijkoperaties gedaan, ook wel minimale invasieve ingrepen genoemd. Tijdens een kijkoperatie brengt de arts een kleine geavanceerde camera in het operatiegebied en kan vervolgens zijn verrichtingen via een monitor volgen. Deze vorm van kijkoperaties was al een voordeel voor de patiënt: minder bloedverlies, minder pijn en een kortere opnameduur.

Daarnaast heeft de patiënt kleinere littekens en een sneller herstel ten opzichte van een open operatie, waarvoor een groot snee moet worden gemaakt om alles goed te kunnen zien.